Schippersblog “We doen u graag een vorstelijk aanbod!”

Schippersblog “We doen u graag een vorstelijk aanbod!”

“We doen u graag een vorstelijk aanbod!”

April is voor velen ook een beetje de “oranje-maand” van het jaar. In april vieren we immers de vorstelijke verjaardag van onze Koning. Maar heb je ooit gehoord van Kobus Kuch? Een van oorsprong in 1938 bedachte figuur die mensen met het maken van grapjes en anekdotes de zorgen deed vergeten, al was het maar even. Daar hebben we anno nu nog steeds behoefte aan! Kobus Kuch is één van de bekendste cafés aan de Beestenmarkt in Delft, een van de talloze gezellige pleinen in Delft. Deze stad, die ook wel Prinsenstad genoemd wordt, is werkelijk een parel binnen de Zuid-Hollandse landsgrenzen.

Denk je aan Delft, dan denk je in eerste instantie misschien aan het Delftsblauwe servies en de Delftsblauwe borden, waarvan er vroeger meerderen bij ons thuis aan de muur hingen. In feite prachtige sieraden, die de woonkamer een warme uitstraling gaven. Het wakkerde ook mijn voorliefde voor de Delftse geschiedenis aan. Maak eens een mooie stadswandeling of grachtentocht en ontdek de weergaloze schoonheid van deze stad. Delft ligt aan De Schie en is omgeven door gezellige grachten, is bruisend en zoals gezegd: historisch. Het is de stad waar Willem van Oranje vermoord is en waar veel leden van het koningshuis begraven liggen. Het is ook de stad van de beroemde kunstschilder Johannes Vermeer. In het Vermeer Centrum Delft is van alles over deze kunstenaar te zien. Vermeer’s naam is sterk verbonden met Delft, waar hij in 1632 werd geboren en zijn hele leven woonde en werkte. Het Vermeer Centrum is één van talrijke musea in Delft, waaronder het Stedelijk Museum Prinsenhof, maar bijvoorbeeld ook het Museum Paul Tétar van Elven met een uitgebreide collecte van de beroemde kunstschilder en verzamelaar Paul Tétar van Elven.

Bovendien is Delft ook modern en up-to-date. Zo kent de stad, met een veelheid aan speciaalzaken, fantastische mogelijkheden om er te winkelen en uit te gaan. Daarbij is het scala aan bezienswaardigheden in de vorm van monumenten. Bijvoorbeeld de Oostpoort is als enig overgebleven stadspoort van Delfts, een fotogenieke aanrader. De poort werd rond 1400 gebouwd. De poort bestaat uit een landpoort en een waterpoort, die met elkaar verbonden zijn door resten van een stadsmuur. Wat visueel ook zeer aantrekkelijk en zeer de moeite waard is voor een bezoek is de Oude Kerk, ook wel de Oude Jan of Scheve Jan genoemd vanwege haar scheefgezakte toren. De Oude Kerk dateert uit 1246 en is de oudste kerk van Delft. Je vindt de kerk tussen de twee bekendste grachten van Delft, de Oude Delft en de Voorstraat. Al met al is de schoonheid van Delft nauwelijks onder woorden te brengen.  Algemeen is bekend dat een dagje (of twee…) er tussenuit wonderen doet. Een dagje Delft is dat zeker. Er valt onnoemelijk veel te zien en te doen. Van vervelen is er in Delft dan ook geen sprake. Nee, het is er het hele jaar door prinsheerlijk genieten in dé Prinsenstad van Nederland. Wie gaat er met ons mee?

Was getekend,

“de ouwe”