Schippersblog “Nazomeren op het water”

Schippersblog “Nazomeren op het water”

Het klinkt heerlijk (en dat is het ook!), maar wat is nu eigenlijk een Indian Summer? De oorsprong van deze term komt uit Noord-Amerika en staat voor de periode waarin het voor de tijd van het jaar nog erg warm is, terwijl het juist koud en herfstachtig zou moeten zijn. Oorspronkelijk werd alleen de periode in november zo genoemd, maar volgens klimatologen mag een plotselinge warmte in oktober ook Indian Summer genoemd worden. Een Indian Summer kan tot wel 2 weken aanhouden. Daarna is het echt gedaan met de pret en kunnen de winterjassen weer uit de kast worden gehaald.

In Nederland hebben we ook een term voor Indian Summer: oude wijven zomer. Waar die term precies vandaan komt is niet bekend, maar men vermoedt dat het is ontstaan in de 16e eeuw en met oude wijven een zwakke zomer wordt bedoeld. Kortom: nazomer.

Nu na een lange, warme zomer de herfst zich toch definitief aandient zie ik ons landschap verkleuren. De luchten zijn blauw, maar tegelijkertijd verkleuren de blaadjes aan de bomen. Het levert ons een kleurenpracht op die niet te beschrijven is. Dat moet je met eigen ogen zien, en dat moet je voelen. Soms maakt het een tikkeltje weemoedig, maar het geheel zorgt toch vooral voor prikkelende en sensationele ervaring. En wees gerust, want hoewel de temperaturen buiten langzaamaan afnemen, laten wij deze op onze schepen weer oplopen. Daarmee verzekeren we u, in een aangenaam verwarmde ambiance, een ontspannen ervaring op water. Onderwijl de natuurlijke kleuren van de herfst aan ons voorbij trekken, wensen we een heerlijke nazomer! Vaart u deze herfstvakantie met ons mee?

Was getekend,

‘de ouwe’