Schippersblog “In de vaart der volkeren”

Schippersblog “In de vaart der volkeren”

Het is bijna weer zover, de feestdagen staan weer voor de deur. Hoe zal dat ons dit jaar allemaal vergaan? Dit is het jaar zonder intochten en van kerstvieringen met restricties. De familie-feestdagen vieren we knus in kleine kring, maar zeker niet minder gezellig. Al wekenlang stuurt Netflix mij de ene na de andere update met aankondigingen over de gezelligste kerstfilms die in december online verschijnen. Hier en daar hoor ik zelfs al de eerste geluiden van voornemens voor het nieuwe jaar. U kent ze wel. Van die bucketlist voornemens om bijvoorbeeld meer eropuit te gaan met familie en vrienden, of om bewuster en gezonder door het leven te gaan. In de vaart der volkeren zou ik bijna vergeten dat ik voor 2020 ook enkele voornemens had bedacht. De belangrijkste hiervan was om meer in het moment te staan. Bewust genieten noemen ze dat.

De Covid-19 uitbraak dreigde roet in het eten te gooien. Zo werd de zomervakantie geannuleerd en werd onze leefwereld maandenlang behoorlijk ingeperkt. Maar, juist daardoor werden we gedwongen om meer in het moment te staan. Het maakte mij nog meer dankbaar voor de kleine geluksmomentjes waar we doorgaans, bijna schromeloos, aan voorbij gaan. Zo hadden we dit voorjaar een jonge passagier aan boord die met groot aanstekelijk enthousiasme luidkeels vertelde wat hij allemaal voorbij zag komen. Of een hoogbejaard echtpaar dat verliefd hand in hand zat te genieten van het zomerzonnetje op het bovendek. En dan waren er die prachtige herfstkleuren van ons groene hart waarover ik u laatst schreef. Of de bijna tastbare magie van het quatre-mains concert op het water.

Waar het om gaat is oog te blijven houden voor de kleine dingen die kunnen zorgen voor een groot geluksgevoel. Nu weet ik heus dat het door alle omstandigheden een uitdaging kan zijn om ons bewust te blijven van de rijkdom die we om ons heen hebben. Juist daarom stopt mijn voornemen voor 2020 niet in 2021. Ik wil letterlijk en figuurlijk de vaart erin houden. Om de geluksmomentjes van de geur, de kleur en het geluid van onze natuur met u te delen. Daarom wens ik u in de vaart der volkeren voor het nieuwe jaar ‘een vaart vol geluk’ toe!

Was getekend,

“de ouwe”