Schippersblog “Denkend aan Holland”

Schippersblog “Denkend aan Holland”

 

Heeft u afgelopen zomer ook zo genoten van het televisieprogramma “Denkend aan Holland” bij Omroep MAX? André van Duin en Janny van der Heijden lieten ons wekenlang Nederland vanaf het water ontdekken. Het programma is het bewijs dat geweldige vaartochten werkelijk prachtige televisie oplevert, telkens weer ontspannend en verrassend in beeld gebracht.

Varend onze waterrijke landschappen ontdekken, is wat wij bij Rederij Van Hulst wekelijks talloze malen doen. Bijvoorbeeld met onze vaartochten over de Kagerplassen. Dit uitgestrekte plassengebied in het Groene Hart met de vele ondiepe plassen en eilandjes is een lust voor het oog. Deze eilandjes worden overigens nog steeds bemaald door maar liefst achttien nog in vol bedrijf zijnde en gerestaureerde molens. Het spreekt voor zich dat deze molens voor velen de meeste indruk maken. Temeer omdat deze molens onlosmakelijk onderdeel uitmaken van onze cultuur en van het Hollandse landschap. Daarom hebben we zelfs een dagtocht genaamd: ‘bezoek een werkende molen’ in ons vaarprogramma opgenomen, waarmee we u niet alleen meenemen over de Kagerplassen, maar ook een tussenstop maken om één van de gerestaureerde molens te bezoeken.

De Nederlandse dichter Hendrik Marsman wist dat bijzondere gevoel ooit zo poëtisch en pakkend aan het papier toe te vertrouwen met: “Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan, rijen ondenkbaar ijle populieren als hooge pluimen aan den einder staan; en in de geweldige ruimte verzonken de boerderijen verspreid door het land, boomgroepen, dorpen, geknotte torens, kerken en olmen in een grootsch verband. De lucht hangt er laag en de zon wordt er langzaam in grijze veelkleurige dampen gesmoord, en in alle gewesten wordt de stem van het water met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord.”

Daarom, dank aan André, Janny en de makers van het programma “Denkend aan Holland” voor jullie wekenlange vaaravonturen. Extra gemotiveerd stap ik komende weken weer aan boord om vanaf het water ons nationale erfgoed door te geven aan de huidige en volgende generatie. Vaart u met ons mee?

Was getekend,

‘de ouwe’