Schippersblog “De wup in de wap hebbe”

Schippersblog “De wup in de wap hebbe”

Met “de wup in de wap hebbe” bedoelen ze in Katwijk “eigen baas zijn”, en dat zijn ze graag in deze bekende vissersgemeenschap. Katwijk aan Zee is als badplaats misschien minder bekend dan bijvoorbeeld Noordwijk. Het dorp kent wel een lange geschiedenis. Er zijn aanwijzingen dat er in de IJzertijd al mensen woonden op de plek waar Katwijk nu ligt. In de Romeinse tijd vormde de Oude Rijn de noordgrens van het Romeinse Rijk. Langs deze grens stonden verschillende forten. Eén daarvan was de Brittenburg. Dit fort moet in de buurt van de monding van de Oude Rijn hebben gelegen. Waarschijnlijk liggen de restanten van dit fort nu in zee. In de middeleeuwen groeide Katwijk langzaam uit tot een echt vissersdorp. Een karakteristiek gebouw in het dorp, de witte kerk, lag toen midden in het dorp. Tegenwoordig staat deze kerk aan de rand van het dorp tegen de boulevard aan. In de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de bebouwing langs de boulevard afgebroken vanwege de bouw van de Atlantikwall. Alleen de witte kerk en de Vuurbaak, een van de oudste vuurtorens in Nederland, zijn bewaard gebleven. Deze twee monumenten zijn nu karakteristieke onderdelen van het Katwijkse dorpsgezicht.

Katwijk aan Zee is anders dan omringende gemeenten als Noordwijk en Rijnsburg. Het klassieke karakter van het dorp en de onderlinge verbondenheid vindt zijn oorsprong in de visserij. De Katwijkers werkten traditioneel als vissers op de bomschuiten: zware boten die vanaf het strand de zee in werden getrokken. Tegenwoordig is de visserij grotendeels uit het dorp verdwenen en herinneren vooral namen als Haasnoot en Kuijt op de voorgevels van winkels nog aan de Katwijkse vissersfamilies.

Voor een nog altijd groeiend aantal toeristen is Katwijk een leuke plek om naar toe te gaan. Naast de vele bezienswaardigheden, is het brede strand in de zomermaanden natuurlijk een grote trekpleister. Als rondvaartbedrijf is Rederij Van Hulst nauw verbonden met Katwijk. We zijn met meegegroeid en daarmee uitgegroeid tot een begrip in de regio. Alleen al onze eigen ‘thuishaven’ in Katwijk is een heerlijk plek om te vertoeven. Het is omgebouwd tot een scheepswerf voor eigen gebruik met een heus dok voor het onderhoud van onze schepen. Ik vertoef er graag, maar nog liever ben ik natuurlijk te vinden op het water. Om onze gasten van alles te vertellen over Katwijk en de prachtige gebieden eromheen. Ach, “de wup in de wap hebbe”, het geeft een karakter aan de geliefde en eigenzinnige Katwijkers, en waarvan ik hoop dat het nog lang zo zal blijven.

Was getekend,

“De ouwe”