Schippersblog “De natuur komt langzaam weer tot leven in februari”

Schippersblog “De natuur komt langzaam weer tot leven in februari”

De natuur komt langzaam weer tot leven in februari

‘In februari sneeuw en regen, betekent goddelijke zegen’, aldus een oude boerenwijsheid. Klaag dus niet als je één dezer weken onverwachts moet bibberen van de kou, want als de boeren volgens bovenstaande wijsheid gelijk hebben, is er genoeg wijn en spijs voor de eerste bomen in bloei.
Maar voordat het zover is kan het soms flink donderen in de natuur. Bijvoorbeeld de wilde zwijnen zijn bronstig. Dat leidt soms tot heftige vechtpartijen. Pas als één van de twee mannetjes het hazenpad kiest, is de strijd beslist. Ik moet eraan denken omdat op het moment van dit schrijven, het flink dondert. Niet in de natuurgebieden, maar op straat. Woon- en winkelgebieden worden onveilig gemaakt door plunderaars die het hazenpad kiezen wanneer de politie verschijnt. Het is een vervreemdend ‘natuurverschijnsel’ dat we niet eerder zagen in ons land. Liever sluit ik me af van al dat onnatuurlijke geweld, maar dat lukt niet moeiteloos.

Ook bij onze rederij hebben we last van de pandemie en alle daarbij behorende maatregelen. Wat missen we het geroezemoes op onze schepen, de tevreden gezichten van onze medereizigers en het geruis over het water van ons prachtige groene hart. Een groen hart waar in de drassige gebieden en aan de waterkant de eerste bomen weer tot bloei komen, zoals de Els. De katjes zijn prachtig om te zien en welkome verschijningen na een moeizame winter. De stilte maakt langzaamaan plaats voor het geluid van de vogels op en rondom de wateren. De laatste restjes loof verteren snel tot een voedzame dosis voor een nieuwe lente.

En zo varen we met de winden van de natuur mee, richting de lente. Ik hoop dat daarmee ook een periode aanbreekt waarin er weer ruimte is voor ons groene hart. Dat we weer oog gaan krijgen voor de schoonheid om ons heen in plaats van blikken vol angst, onbegrip of onwil. Zodra het weer kan neem ik u graag mee op reis. Dat is goed voor uw en ieders (groene) hart. Dus, op naar het voorjaar!

Was getekend,

“de ouwe”