De Kagerplassen op z’n best

De Kagerplassen op z’n best

Onze thuishaven ligt aan de Kagerplassen. De Kagerplassen bestaat uit 12 verschillende meren, die op hun beurt omzoomd zijn door diverse vaarten en rietsloten. De omgeving bestaat uit uitgestrekte weidelandschappen, tientallen (historische) molens en pittoreske dorpen. We vertellen u graag wat meer over deze bijzondere omgeving.

Middenin het Groene Hart

Centraal gelegen in de Randstad, tussen Amsterdam en Leiden vindt u een van de mooiste en grootste watergebieden van Nederland: de Kagerplassen. Deze liggen middenin het Groene Hart. De Kagerplassen liggen samen met het Braassemermeer in het gebied met de meeste molens en zelfkazende boeren van Holland. Ook kent het gebied een rijke flora en fauna. Broedvogels als scholeksters en kieviten voelen zich hier thuis, maar ook ooievaars, blauwe kiekendieven en diverse soorten ganzen komen hier in grote getale voor. In het water leeft veel brasem en karper en op het land is dit het leefgebied van kleine zoogdieren als hazen en hermelijnen.

Een wereld op zich

In de Kagerplassen liggen diverse kleine eilandjes, waarvan het eiland Kaag het enige bewoonde eiland is. Dit is een wereld op zich. Met de grote, luxueuze jachtbouwer Van Lent enerzijds en de fraai gerestaureerde pittoreske bebouwing in het dorp anderzijds, karakteriseert het eiland de sterke contrasten die ook in de natuur eromheen terug te vinden zijn. Kaag ligt in een uniek watersportgebied, voor liefhebbers van varen, zeilen, kanoën, roeien en waterskiën ontbreekt het hier nergens aan. Ondanks al deze activiteiten ademt het dorp Kaag een enorme rust. Op het eiland wonen ongeveer 400 gezinnen.

Bezienswaardigheden

Het eiland leent zich bij uitstek voor een mooie wandeling. Geniet van de prachtige vergezichten over water en weides. Uiteraard biedt het dorp ook voldoende terrassen aan het water om heerlijk op neer te strijken. Ook een bezoek aan de authentieke kaasmakerij is van harte aan te bevelen.

Bent u benieuwd geworden naar dit prachtige gebied? Wij varen met diverse rondvaarten over de Kagerplassen. We verwelkomen u graag aan boord aan een van onze schepen. U vindt het complete vaaraanbod hier.