Hollandser kan het haast niet
De molen is onlosmakelijk verbonden aan het Hollandse landschap. Hollandser kan het haast niet. Op vele werken die oude Hollandse meesters maakten van het Hollandse landschap prijkt een statige molen. Een schilderachtig tafereel dat in onze omgeving nog elke dag in het echt te bewonderen is. De gemeente Kaag en Braassem heeft de meeste molens van heel Nederland! Tijdens onze rondvaarten passeren wij diverse molens, onze schipper vertelt u graag wat interessante wetenswaardigheden over de molen. Weet u bijvoorbeeld wat de stand van de wieken vertellen?
Van rosmolen naar windmolen
De vroegere bewoners van de Bollenstreek gebruikten molens die door paarden werden aangedreven om regen- en kwelwater te verwijderen uit hun lager gelegen weilanden. Deze ‘rosmolens’ werden in de 16e eeuw vervangen voor kleine windmolens. In het begin van de 17e eeuw stonden er meer dan 80 molens in het gebied rondom de Kagerplassen. Nu zijn daar nog ongeveer 25 van over.
Stand van de wieken
Molens zijn in eerste instantie natuurlijk werktuigen. Maar ze worden ook vaak gebruikt om mee te communiceren. Deze ‘molentaal’ uit zich in de stand van de wieken. Zo is er een vreugdestand, die gebruikt wordt bij een heuglijke gebeurtenis als een huwelijk of geboorte. De meest lage wiek is in de vreugdestand links voor het midden vastgemaakt. Bij een overlijden zet de molenaar de meest lage wiek rechts van het midden vast. Dit is de rouwstand. Als een molen voor korte tijd stil staat, wordt dat korte rust genoemd. Door de wieken van de molen als een ‘plus-teken’ neer te zetten, weet de omgeving van de molenaar dat de molen even niet werkt. Als een molen langdurig niet gebruikt kan worden, zet de molenaar de wieken in de lange ruststand. De wieken worden dan vast gezet als een ‘X’.
Vaar met ons mee en aanschouw de vele historische molens rondom Kaag en de Kagerplassen. Bekijk hier ons volledige vaaraanbod. We verwelkomen u graag aan boord.